Bine ați venit!
Misiunea Speranța pune în mișcare oameni pentru oameni, suflete pentru suflete, toate cu un singur scop, acela de a-I apropia pe alții mai mult de Dumnezeu. Încă de la începuturi, viziunea fondatorilor asociației a vizat impactul mesajelor transmise prin muzica creștină, dar și prin vestirea Evangheliei prin toate mijloacele favorabile. Viziunea MISIUNII SPERANȚA este una de suflet. Vă invităm să simțiti alaturi de noi cu sufletul… !
Turneu 2024

Donații | Plăți Online

Donații | PayPal
28.jpg


Redirecționează 3,5%

Donați în siguranță!

Înscriere Newsletter
Abonați-vă la newsletter și veți primi pe e-mail informații noi!



Subscribe »
Donații
Donează acum »
» DONAȚII PRIN TRANSFER BANCAR | CONTURI ASOCIAȚIA MISIUNEA SPERANȚA » DONEAZĂ ACUM ONLINE | PAYPAL | PLĂȚI ONLINE » UCRAINA | Alături de refugiați, în vreme de război! » Doneaza


I. INFORMATII GENERALE DESPRE INDONEZIA

    Jungla ecuatoriala Kalimantan Barat este situata in Vestul insulei Kalimantan din Indonezia. Principalele insule din Indonezia sunt Sumatra, Java, Kalimantan, Sulawesi si Papua. Insula Sumatra este pe locul VI ca marime pe glob, iar Java este cea mai populata insula din arhipeleagul indonezian, fiind locuita de aproximativ 124 milioane de locuitori. Populatia Indoneziei plaseaza aceasta tara pe locul IV in lume, numarul locuitorilor depasind cifra de 241 milioane. Indonezia provine din doua cuvinte grecesti, respectiv “indos” si “nesos”, care semnifica "Marile Pamanturi sau insule la est de India". Mai este denumita si "Salba de smaralde a Ecuatorului". De la atolii de corali la vulcanii care tasnesc din ocean, lanturile de insule indoneziene se intind de-a lungul Ecuatorului, formand cel mai mare arhipelag din lume. Indonezia are atat de multe insule incat autoritatile n-au reusit sa le numere niciodata pe toate, iar in prezent se confrunta cu o problema dificila si anume atribuirea unor nume acestora. Oficial, numarul lor este de 17.504, dar cifra nu este foarte sigura, existand informatii conform carora in realitate numarul acestora ar depasi pragul de 18.000 de insule raspandite pe o suprafata de lungime de peste 5000 km in oceanul tropical. Destul de recent, autoritatile au decis organizarea unui recensamant al insulelor, astfel urmand sa fie vizitata fiecare insula in parte. Expertii vor lua coordonatele insulei, vor nota tot ce se gaseste pe insula, daca este populata si din ce comunitate fac parte localnicii. Conform datelor actuale, mai putin de jumatate dintre insulele indoneziene sunt locuite si cu putin peste jumatate dintre acestea au nume. In conformitate cu reglementarile ONU, numele unei insule poate fi recunoscut daca este stiut de cel putin doi locuitori ai acesteia. Problemele apar atunci cand insulele au acelasi nume, iar in Indonezia se gasesc si cate 6-7 insule purtand acelasi nume.

II. CRESTINISMUL IN INDONEZIA

     Secolul al XX-lea se pare ca a fost cel mai frapant in analele martiriului crestin. O carte recent lansata in Italia de catre un jurnalist italian prezinta statistici cu adevarat tulburatoare. In cele doua milenii de istorie crestina, in jur de 70 de milioane de credinciosi si-au dat viata pentru credinta, iar dintre acestia, 45,5 milioane – adica 65% - au facut-o in ultimul secol, se scrie in cartea "Noii persecutati”. Harta lui Antonio Socci privind persecutiile curente evidentiaza tari in care crestinii mor pentru credinta lor. Intre tarile mentionate, Indonezia ocupa un loc fruntas, fundamentalismul islamic alimentand cele mai severe persecutii asupra crestinilor din aceasta tara. Conform profesorului Thomas Schirrmacher, director al Comisiei Libertate Religioasa a Aliantei Evanghelice Germane, cel putin 55.000 crestini sunt ucisi in fiecare an in lume din motive religioase. Crestinii din India, Indonezia si Pakistan se confrunta cu cel mai mare risc in ceea ce priveste pierderea vietilor.
     Indonezia este tara cu cei mai multi musulmani din lume, islamul fiind proclamat ca religie de stat. 88 % din populatia indoneziana apartine religiei islamice, in timp ce doar 5% dintre indonezieni sunt protestanţi, iar 3% sunt romano catolici. Desi Indonezia este considerata ca fiind cea mai moderata dintre tarile musulmane, crestinismul se confrunta cu o intensa opozitie din partea comunitatilor musulmane. In numeroase regiuni, crestinii traiesc sub spaima atacurilor din partea musulmanilor majoritari. Peste 10 mii de crestini au fost omorati in ultimii ani de catre musulmani in campanii de islamizare. Intr-un raport publicat de “Aid to the Church in Need”, se mentioneaza ca aproximativ 200 de milioane de crestini din toata lumea sunt astazi persecutati datorita credintei lor, iar in Indonezia au fost inregistrate cele mai intense violente contra crestinilor. De asemenea, conform aceluias raport, Indonezia este plasata pe locul trei – dupa China si Sudan – datorita discriminarilor si a sanctiunilor evidente inregistrate contra crestinilor.
    Crestinii de aici au raportat frecvente discriminari si hartuiri din partea oficialilor guvernamentali, existand de asemenea cazuri in care propietatile lor au fost distruse de musulmani. Terorismul şi extremismul islamic, favorizate de conflictele politice locale si de interesele personale ale guvernantilor, reprezinta un real obstacol in calea garantarii libertatii religioase in Indonezia. In 2006, dupa un proces sumar, au fost condamnati la moarte trei catolici, sub acuzatia de a fi luat parte la conflicte interreligioase, in vreme ce nici un musulman nu a primit condamnari atat de grele. Cei trei au fost executati in pofida numeroaselor apeluri la clementa in favoarea lor, in special din partea Papei Benedict al XVI-lea, si a serioaselor semne de intrebare privind culpabilitatea celor trei catolici intr-o tara cu cea mai mare comunitate musulmana din lume. 
     In 29 octombrie 2005, in provincia indoneziana Sulawesi, in subdistrictul Poso Kota, un grup de musulmani au atacat intr-o sambata patru fete crestine, eleve ce mergeau la scoala. Fetele faceau parte dintr-un grup de elevi ai unui liceu crestin privat. Theresia Morangke (15 ani), Yarni Sambue (15 ani) si Alfita Poliwo (17 ani) au fost decapitate, iar ucigaşii le-au pus capetele in pungi si le-au lasat pe treptele unei biserici, alaturi de mesajul: „O sa mai omoram inca 100 de adolescenti, iar capetele lor va vor fi prezentate sub forma de cadouri.” Noviana Malewa a fost singura fata care a scapat cu viata in urma acestui atac barbar care a socat lumea intreaga. Provincia Sulawesi a fost deseori scena unui sangeros razboi intre crestini si musulmani, aici decapitarile si arderile practicate de musulmani fiind frecvente.
     In Indonezia, construirea unui edificiu de cult de catre o minoritate religioasa presupune asteptarea permiselor vreme de lungi ani, in vreme ce bisericile domestice – mai exact micile comunitati de rugaciune care se reunesc in familii – sunt amenintate de catre grupurile extremiste si obligate sa renunte la adunarile de rugaciune. Casele de inchinare trebuie sa aiba cel putin 90 de membri pentru a putea functiona. De asemenea, ele trebuie sa primeasca aprobarea a cel putin 60 de vecini inainte sa sustina oficial primul serviciu religios. Din acest motiv, multe biserici au fost inchise. Desi aparent inofensive, aceste reguli au rolul de a descuraja lucrarile evanghelistice din bisericile indoneziene. Este evident faptul ca nu se pot aduna atat de multe semnaturi pentru deschiderea unei biserici in casa particulara. Desi, aparent, legea a fost elaborata pentru a nu face discriminare, prin ea se incearca, de fapt, impunerea de restrictii in inchinarea crestina. Obtinerea permisiunii de a construi o biserica sau un templu ia 10 ani si cea mai mica obiectie din partea unui cetatean musulman pune sub semnul intrebarii intregul proiect. Bisericile deja existente se confrunta cu tot felul de amenintari, intimidare, vandalizare, fara a mentiona restrictia asupra prozelitismului si amenintarile catre membrii bisericilor. Ca medie, la fiecare biserica existenta deja cinci au fost distruse. In ultimii ani guvernul indonezian a inchis numai in capitala tarii Jakarta, peste 150 de biserici crestine. In provicia Aceh este in curs de adoptare o lege care va impune legea islamica Sharia, la toti locuitorii, chiar daca nu sunt musulmani. La data de 11 februarie 2007, un grup de musulmani a atacat biserica “Bethel” din Majalaya, intrerupand serviciul religios si batandu-i pe membrii bisericii. Mai mult de 50 de islamisti extremisti au inconjurat cladirea bisericii si au ordonat congregatiei sa plece. Membrii bisericii au fost amenintati, batuti si li s-a cerut sa se identifice. La cateva ore dupa acest atac, aceiasi extremisti musulmani au atacat o alta biserica din Baranangsiang. Conform statisticilor, crestinii din Indonezia – alaturi de crestinii din India si Pakistan - se confruntă cu cel mai mare risc in ceea ce priveste pierderea vietilor.
     Acestea sunt doar cateva exemple din multitudinea de persecutii religioase care au loc de la o zi la alta in Indonezia. Sa fii crestin in Indonezia inseamna sa fii in fiecare zi expus abuzurilor si, in cele din urma, pericolului de a-ti pierde viata. Mentalitatea cetatenilor este dirijata contra oricarui crestin… Cu toate acestea, violentele contra crestinilor nu au impiedicat expansiunea Evangheliei pe acest taram al marilor insule. In pofida dificultatilor si a opozitiei musulmanilor extremisti, samanta Evangheliei a ajuns in diferite regiuni ale Indoneziei - pana si in intunecatele jungle indoneziene, precum jungla virgina din Kalimantanul de Vest. Aici s-a dezvoltat si a crescut dand nastere unor comunitati crestine sanatoase care au schimbat in mod radical modul de viata al triburilor din aceasta jungla. Nu poate scapa observatiei faptul ca bisericile formate aici sunt neatinse astazi de extremismul Islamic – ele putandu-se dezvolta in deplina siguranta. Insa lucrurile nu au stat la fel de simplu la inceput…